06-05-06

Stormschade aan de sterrenwacht.

Eind april hebben we stormschade aan de sterrenwacht vast kunnen stellen. De deur van de koepel hing letterlijk in de bomen. Van de uitbater  van de taverne hebben we nadien vernomen dat een plaatselijke stormwind van een drietal weken geleden heel waarschijnlijk de dader is geweest. Er was rondom de sterrenwacht redelijk wat schade aan de bomen. Niemand had toen erg in dat wit ding dat daar in een eik hing. Men dacht aan een kunststofplaat van stallen, verderop gelegen. Met het opbouwen van de kijker, afgelopen vrijdag stelde we vast dat het wel erg licht was in de sterrenwacht. Na een kort onderzoek kwamen we tot vaststelling dat  onze koepeldeur, letterlijk en figuurlijk was gaan vliegen. Werk aan de winkel.

 

Omdat een koepel zonder deur geen gezicht is heb ik enkele uurtjes uitgetrokken om het euvel te verhelpen. Met goede moed en een hoop gereedschap heb ik de taak aangevangen. Eerst met behulp van onze “sterrenwachtladder” in de bomen klimmen om touwen te bevestigen aan de koepel die midden boven de beek, stevig verankerd in een vork, onwrikbaar vast zat. Er kwam heel wat klim- en duwwerk aan te pas om de deur los te krijgen. Uiteindelijk lukte het toch en kon ik de deur laten zakken in de beek. Schoenen uit, kousen uit, broekspijpen omhoog en de plomp in! Aan de rand van de vijver heb ik de deur met wat zuiver water schoon gemaakt en toen tegen de trappen op met dat ding. Gelukkig had ik afgelopen weekend al wat training gehad door mijn kijker naar boven te sjouwen. Het viel dus mee. Boven aangekomen heb ik de deur op ons waarnemingstrapje gemanoeuvreerd, ben boven op het dak gaan staan en heb de hele zwik omhooggetrokken.  Bovenop de sterrenwacht de deur 180 graden laten draaien en rechtstreeks geplaatst op de opening.  Na het plaatsen van de deur heb ik de hele boel even aandachtig bekeken en enkele foto’s genomen (in bijlage). De deur staat terug op haar plaats, maar het probleem is volgens mij nog niet opgelost. Een volgende rukwind zal weer in stunt- en vliegwerk resulteren. Ik ben voorstander om ook de deur in het zenit te vergrendelen (heb al een idee, zullen we nog bespreken).

 

Na de herstelling van de deur ben ik me gaan bezighouden met de raakpunten van de windveer tegen het dakbeslag. Links en rechts heb ik een beetje bijgewerkt, zodanig dat er weer een redelijke werking is. Als laatste taak heb ik de zuid-westelijke koepelvergrendeling gedemonteerd en deze met een vuisthamer op de betonnen brug terug recht geklopt, zodanig dat de sluiting en het borgen ervan, terug werkt.  Einde verhaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

19:10 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.