24-03-06

Kijkavond met de 25 cm SCT.

Na het succes van de afgelopen sterrenkijkdagen steken we weer van wal  met onze reguliere kijkavonden. Op  het programma staan 2 kijkavonden die we gaan gebruiken om eens door een 25 cm Schmidt-Cassegrain te kijken. Wat zal er zoals te zien zijn? We gaan Saturnus, Mars en Jupiter bekijken met verschillende vergrotingen. Als alles meezit gaan we eens een CCD-camera aankoppelen en eens kijken wat dit geeft. We gaan een voorgeprogrammeerde tour maken, met andere woorden: we gaan gewone maar ook exotische objecten bekijken. De telescoop is volledig geautomatiseerd, dus als er iets is wat je echt eens zou willen zien (als het zichtbaar is, tenminste!), je hoeft maar te vragen!

 

Wanneer: op vrijdag 21 april en indien slecht weer op vrijdag, wijken we uit naar zaterdag, 22 april. We starten om 21.30u, want het is al wat later donker.

 

De kijker die we gaan inzetten tijdens de kijkavonden. Onderstaande beelden zijn enkele resultaten van het testen. Saturnus, bijvoorbeeld is gefotografeerd mbv oculairprojectie, gewoon met een huis-, tuin- en keukenkodakje (vandaar de onscherpte). De maan werd met dezelfde techniek gefotografeerd. Maan was net niet vol, wat maakt dat de omstandigheden eigenlijk slecht waren. Maar toch....

 

00:46 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-03-06

Nationale Sterrenkijkdage dag 2

Een korte samenvatting van de tweede sterrenkijkdag. Afgelopen zaterdag was het een stuk beter dan vrijdag. De hemel boven Achel was helder, met een beetje (niet hinderende) sluierbewolking aan de zuidelijke horizon. De maan, Saturnus en Mars kwamen kristalhelder in beeld. De opkomst en belangstelling tijdens de tweede kijkdag was beduidend groter. Op een gegeven moment moesten we het publiek in groepen splitsen, een groep aan de kijker en een groep buiten op het waarnemingsplatform voor sterrenbeeldherkenning. Onder de koepel van de sterrenwacht keek men gretig naar de maan, de planeten Mars en Saturnus, de Pleiaden, de Orionnevel,….. Op het platform hebben we de sterrenbeelden getoond en meteen de mythologie van elk sterrenbeeld aangehaald. Geert had zijn kijker weer opgesteld en Job werkte met zijn grote binoculair. Tijdens de buitensessies zagen we enkele meteoren de hemel doorklieven (helaas geen vuurbol!). Terwijl binnen, op verzoek van het publiek, de kijker  vooral gericht werd op maan en planeten, hebben we buiten met de bino’s diverse deepsky-objecten kunnen waarnemen. De lokale pers heeft ons bezocht en enkele sfeerbeelden genomen. Al met al kunnen we stellen dat zaterdag beter was dan vrijdag, zowel qua opkomst als zichtbaarheid. Eindconclusie Nationale Sterrenkijkdagen 2006: zeer geslaagd!! We hebben als kring weer een doelstelling verwezenlijkt; het promoten van de sterrenkunde. Reacties van bezoekers waren een uitstekende graadmeter. Er waren verschillende bezoekers waar we zeker meer van gaan horen. Met dank aan VVS voor de organisatie en het verschaffen van diverse publicaties en dank aan de leden die zich  ingezet hebben teneinde deze editie van de Nationale Sterrenkijkdagen te laten slagen. Rendez-vous in 2007!!!

 

 

01:43 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-03-06

Nationale sterrenkijkdagen 2006; eerste dag.

Vrijdagavond, 20.00u. Het zag er niet al te schitterend uit, een licht bewolkte hemel en een dreigende mist. Toch besloten om de 15 cm lenzenkijker op te stellen op de toren en het waarnemen te starten. Dirk's zoon stelde zijn eigen kijker op buiten de sterrenwacht, op het waarnemingsplatform.

Onmiddellijk na de start trok de hemel quasi dicht en hebben we even afgewacht: de juiste beslissing, want eerst heel twijfelachtig maar toch, de hemel trok open. We hebben enkele groepen bezoekers mogen ontvangen die gretig door de kijker gekeken hebben naar de maan, Saturnus, Orionnevel, open sterrenhopen, bolhopen, satellieten en dies meer.

Het lijkt wel traditie, maar ook deze keer hadden we weer internationaal gezelschap. Er waren bezoekers die (net uit het vliegtuig) vanuit Noorwegen naar onze sterrenwacht kwamen, bezoekers vanuit Zonhoven, Bocholt, Hamont,…. Tijdens het waarnemen kwamen vragen van alle kanten. Gesprekken zoals hoe je moet kijken, wat je kan verwachten, wat je ziet, wat een kring kan bieden, etc., het was er allemaal! Wat opviel ,deze keer, was dat de bezoekers die we mochten ontvangen langer dan gebruikelijk op de toren bleven en samen met ons deze eerste nationale kijkavond tot een succes maakten. De publicaties die VVS ons ter beschikking werden gretig meegenomen.

We sloten af met een frisse pint in de taverne en keerden huiswaarts rond de klok van 00.30u. Op dat moment zat de hemel potdicht. Even afwachten wat zaterdag zal brengen (mocht de hemel dicht zitten (laat ons hopen van niet), we hebben nog steeds een vervangprogramma ter beschikking).

 

01:25 Gepost door LBe | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |